Golfo istorija

Trumpa golfo istorija ir bazinė informacija apie šį sportą.
Ankstyvoji istorija

Golfo ištakos yra ginčijamos, bet dažnai manoma, kad jis atsirado Škotijoje XIII amžiuje. Viena iš pirmųjų dokumentuotų užuominų apie golfą yra 1457 m. Škotijos parlamento įsakymas, draudžiantis žaisti "gowf" (senasis pavadinimas), nes jis trukdė lankininkams treniruotis.

Šiuolaikinis golfas

Modernus golfo žaidimas su standartizuotomis taisyklėmis pradėjo formuotis XVIII amžiaus viduryje Škotijoje. 1744 m. buvo įkurta pirmoji golfo draugija „Honourable Company of Edinburgh Golfers“, kuri sukūrė pirmąsias oficialias taisykles. 1754 m. įkurtas St Andrews Golfo klubas (dabar „The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews“) tapo svarbiausia golfo institucija pasaulyje.

Golfas JAV ir kitur

Golfas tapo populiarus JAV XIX amžiaus pabaigoje, kai 1888 m. New Yorke buvo įkurtas pirmasis golfo klubas „St. Andrew's Golf Club“. Šiuo metu golfas yra žaidžiamas visame pasaulyje, o profesionalių turnyrų serijos, tokios kaip „PGA Tour“ ir „European Tour“ („DP World Tour“), pritraukia didžiules auditorijas.

Žaidimo tikslas

Golfo tikslas yra per kuo mažiau smūgių įmušti kamuoliuką į visų aikštėlių (paprastai 18) duobutes. Kiekviena duobutė turi savo PAR (standartinį smūgių skaičių), kuris nurodo, kiek smūgių turėtų prireikti įmušti kamuoliuką į duobutę nuo pradžios taško (tee) iki galutinio taško (green). Žaidimo nugalėtojas yra tas, kuris per visą aikštę įmuša kamuoliuką mažiausiu smūgių skaičiumi.

Įprastai golfo aikštyno duobutę sudaro:
Tee-off - Duobutės pradžios vieta (startas);
Fairway - Žaidimo takas, kuriuo žaidėjai siekia išlaikyt kamuoliuką žaidime;
Rough - Ilgesnė žolė už Fairway ribų (iš abiejų kraštų), kuri greit sustabdanti kamuoliuką ir neleidžianti jam toli riedėti;
Green - Ridenimo aikštelė, kurioje rasime duobutę į kurią reikia įridenti kamuoliuką;
Bunker - Smėlio kliūtis, kur kamuoliukui smūgiuoti reikalinga kitokia smūgio technika;
Penalty area (Baudos zonos) - Vandens kliūtys, užribis, miškai gali būti pažymėti baudos zonomis, kur kamuoliuką galima pamesti, o jį praradus išsimesti naują kamuoliuką su papildomu smūgiu.

Didžiausi sezono turnyrai Pasaulyje

Keturi populiariausi golfo turnyrai pasaulyje, sudarantys „Major“ turnyrus yra:
Masters Tournament, U.S. Open, The Open Championship (British Open) ir PGA Championship.

Turnyrai vyksta 4 dienas po 18 duobučių sumuojant visų dienų rezultatus, o prizinį fondą kiekviename turnyre sudaro virš 15.000.000$, kuriuos pasidalina 60% stipriausių golfo žaidėjų pagal užimamą vietą turnyrinėje lentelėje.
Kiekvieną iš šių turnyrų vietoje stebi iki 100 tūkstančių žiūrovų kasdien, o televizijos auditorija finalinėmis dienomis siekia virš 30 milijonų žiūrovų.

Didžiausi pasiekti rekordai

Didžiausias laimėjimų skaičius: Tiger Woods per savo karjerą laimėjo 82 „PGA Tour“ turnyrus (įskaitant 15 „major“ turnyrus), tiek pat kiek Sam Snead (1912-2002), kai žaidėjų kiekis dar buvo dešimtim kartų mažesnis.

Didžiausias „major“ turnyrų skaičius: Jack Nicklaus (1962-1986) turi 18 „major“ turnyrų pergalių, antroje vietoje Tiger Woods su 15 „major“ turnyrų pergalių

Žemiausias rezultatas viename turnyre: Jim Furyk 2016 m. žaidžiant „Travelers Championship“ turnyre pasiekė rekordą – 58 smūgiai per 18 duobių (-12 smūgių nuo PAR)

Didžiausias gyvai stebėjusių žiūrovų skaičius: 2018 m. Ryder Cup turnyre, kuris vyko Le Golf National klube netoli Paryžiaus, Prancūzijoje. Tuo metu varžybas per tris dienas stebėjo apie 270 tūkstančių žiūrovų. Ryder Cup yra ypatingas renginys, kuris vyksta kas dvejus metus ir pritraukia didžiulį skaičių žiūrovų dėl savo komandinio formato ir konkurencijos tarp Europos ir JAV komandų.

Didžiausias televizijos žiūrimumas: 1997 metų „Masters Tournament“, kai Tiger Woods laimėjo savo pirmąjį „Major“ turnyrą, buvo vienas iš labiausiai žiūrimų golfo įvykių istorijoje. Finalininės dienos transliaciją stebėjo net 44 milijonai žmonių vien JAV.

Pradėkite savo kelionę į golfo meistrystę

Prisijunkite prie bendruomenės ir stebėkite gerėjančius golfo rezultatus.

Registruotis